di. jul 23rd, 2024
Beurs

Als je geïnteresseerd bent in beleggen en het verdienen van geld op de beurs, is het belangrijk om te weten hoe het handelen op de beurs werkt. In dit artikel geven we een overzicht van wat beleggen op de beurs precies inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.

Wat is beleggen op de beurs?

Beleggen op de beurs betekent dat je geld investeert in financiële producten, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Deze producten worden verhandeld op een beurs, zoals de Amsterdamse Beurs of de New York Stock Exchange. Als je belegt, neem je deel aan de koersontwikkeling van de producten waarin je hebt belegd. Als de waarde van de producten stijgt, verdien je geld. Als de waarde daalt, kan je geld verliezen.

Hoe werkt het handelen op de beurs?

Om te kunnen handelen op de beurs, heb je een broker nodig. Dit is een tussenpersoon die de transacties voor je verzorgt. Je opent bij de broker een beleggingsrekening en stort daar geld op. Vervolgens kun je via de broker beleggen in de producten die je wilt.

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor passief beleggen, waarbij je geld investeert in een beleggingsfonds dat zelf de keuze maakt in welke producten het belegt. Dit is een gemakkelijke manier om te beleggen, maar de opbrengsten zijn vaak lager dan bij actief beleggen.

Bij actief beleggen maak je zelf de keuze in welke producten je wilt beleggen. Dit vereist meer kennis en inzicht, maar kan ook leiden tot hogere opbrengsten. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen van specifieke bedrijven of in beleggingsfondsen met een bepaald beleggingsbeleid.

Risico’s van beleggen op de beurs

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan beleggen op de beurs. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste risico’s:

  1. Marktrisico: Dit is het risico dat de waarde van uw beleggingen daalt als gevolg van veranderingen in de marktomstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een economische recessie is, of als bepaalde bedrijven of sectoren in moeilijkheden komen.
  2. Creditrisico: Dit is het risico dat een bedrijf of overheid niet in staat is om zijn financiële verplichtingen na te komen, wat kan leiden tot een waardedaling van de beleggingen die u in dit bedrijf of deze overheid heeft.
  3. Valutarisico: Als u belegt in bedrijven of overheden die in andere landen gevestigd zijn, loopt u het risico dat de waarde van uw beleggingen daalt als gevolg van wisselkoersschommelingen.
  4. Rente- en inflatierisico: Als de rentetarieven stijgen, kan dit leiden tot een waardedaling van beleggingen die gekoppeld zijn aan lage rentetarieven, zoals obligaties. Bovendien kan inflatie de waarde van uw beleggingen doen afnemen.
  5. Politiek risico: Politieke onrust of veranderingen kunnen leiden tot onzekerheid op de beurs en daardoor tot waardedaling van beleggingen.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat u nooit zeker kunt zijn van de toekomstige waarde van uw beleggingen. Het is daarom belangrijk om een divers portfolio samen te stellen en niet te veel geld in één enkel belegging te steken. Het is ook aanbevolen om professioneel advies te vragen voordat u belegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *